De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Directe formule van een verschilrij

Hallo,

Ik loop vast bij een vraag uit de zelftoets van de Wageningse methode (Hoofdstuk Discrete Analyse):

Ik heb een directe formule (a(n) = 8 ·(1,5)n) gekregen en een formule van een verschilrij: vn = a(n) - a(n-1) gekregen. Nu moet ik een directe formule van de verschilrij geven en hierbij kom ik niet helemaal uit.

Mijn uitwerking was:
8 · 1,5n+1 - 8 · 1,5n =
8 · 1,5 · 1,5n -8 · 1,5n =
12 · 1,5n - 8 · 1,5n = 4 · 1,5n

Nu probeerde ik deze formule uit door te kijken naar de uitkomsten in TABLE, maar het lijkt alsof ik steeds een n-waarde te laag zit (dus: wanneer ik n=3 uitvoer krijg ik het antwoord van n=4 eruit).
Ik vroeg me dus af of de formule 4 · 1,5n+1 moet zijn en zo ja, hoe kom ik dan aan de n+1 als macht? Als dit ook niet klopt hoor ik graag hoe ik het wel moet doen :)

Anonie
Student universiteit - woensdag 21 september 2016

Antwoord

In de opgave is de verschilrij gedefinieerd als:

v(n) = a(n) - a(n-1)

Maar jij gaat uitwerken:

v(n) = a(n+1) - a(n)

Dat scheelt precies één plaatsje voor n!

De juiste uitwerking is:

v(n) =
a(n) - a(n-1) =
8·1,5n - 8·1,5(n-1) =
enz.

Werk dit uit op dezelfde manier als je hebt gedaan, en er komt keurig uit:
v(n) = 4·1,5(n-1)

Lukt het nu?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 21 september 2016
 Re: Directe formule van een verschilrij 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3