De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Reisbureau Crombag

Reisbureau Crombag heeft onderzoek verricht naar het reisgedrag van 250 vakantiegangers.
        Nederland    Europa (Buiten NL)   buiten EU  Totaal
Jeanine 7 56 23 86
Kim 12 77 6 95
Anouk 5 31 33 69
24 164 62 250
Bereken de kans dat een willekeurig gekozen ondervraagde vakantieganger
  1. een reis heeft gekozen die door Kim is geboekt.
    95/250 = 0,38
  2. die buiten Europa op vakantie ging, door Anouk geholpen is.
    33/62 = 0,5323
  3. die door Jeanine is geholpen binnen Europa op vakantie ging.
    56/86 = 0,6512
  4. die door Anouk is geholpen, in Nederland op vakantie ging.
    5/24 = 0,2083
  5. door Anouk is geholpen en niet in Nederland op vakantie ging.
    31 + 33 / 69 = 64/69 = 0,9275
Ben ik zo op de goede weg?

Dan nog een andere vraag: Uit de 250 onderzochte personen worden er 2 aangewezen die een gratis 8-daagse vliegreis naar Barcelona krijgen aangeboden. Wat is de kans dat het 2 personen betreft die door Anouk of Kim geholpen werden en een reis buiten Europa boekten?

Ik kom in mijn uitwerking tot zover:
6 + 33 = 39 /95+69 = 164, dus 39/164 = 0,2378

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 maart 2016

Antwoord

Het ziet er goed uit.
Bij c) zou ik $(7+56)/86$ nemen, want Nederland ligt ook binnen Europa.
Bij d) zou ik $5/69$ nemen: Anouk hielp $69$ mensen van wie er $5$ in Nederland bleven.
Bij e) moet je door $250$ delen denk ik: ik lees dat gevraagd wordt naar "door Anouk geholpen" en "buiten Nederland" als deel van alle klanten.
Bij de laatste vraag wil men dat de twee winnaaars uit de groep van $6+33$ mensen komen die buiten Europa reisden en door Kim en Anouk geholpen werden: in dat geval zijn er $39\times38$ gunstige trekkingen en $250\times249$ trekkingen in totaal; de kans is het quotient.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 maart 2016
 Re: Reisbureau Crombag 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3