De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bepaal de algemene oplossing van de differentiaalvergelijking

 Dit is een reactie op vraag 77387 
Tom, allereerst bedankt voor je reactie.

We gebruiken methode 1)

dy/dx-y·tan x=3esinx
Q(x)=3esin x
dy/dx-y·tan x=0

-1/ydy=tan x dx
integraal van beide kanten nemen geeft:
y=cos (x)·c

en vanaf hier raak ik een beetje het spoor bijster.

mvg

niels

niels
Student hbo - maandag 11 januari 2016

Antwoord

Beste Niels,

Klein foutje wanneer je de variabelen scheidt: er stond al een minteken tussen de termen dus je krijgt (zonder minteken):

1/y dy = tan(x) dx

Hieruit volgt y = c/cos(x) of y = c·sec(x). Stel nu y = c(x)/cos(x), dan is y' = ... en substitueer in de differentiaalvergelijking om c(x) te bepalen. Dit levert in principe een scheidbare differentiaalvergelijking in c(x). Kan je verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 januari 2016
 Re: Re: Bepaal de algemene oplossing van de differentiaalvergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3