De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide van een breuk

Hallo,

Ik had een vraag waar ik helaas niet helemaal uit kwam.
Ik moet de afgeleide hebben van : √x-2/√x+1
dus uitgeschreven is dat de afgeleide van √(x)-2/√(x)+1
Als antwoord moet ik komen op : 3/(2·√x·(√x+1)2
Ik kwam helaas uit op: 1,5x-1.5/(x+2x-1.5+1)
Bedankt

Amer m
Student universiteit - donderdag 19 november 2015

Antwoord

Ik gebruik bij de afgeleiden met wortels liever de standaardafgeleide van de wortelfunctie. Op Tip standaard afgeleide wortelfunctie kan je lezen het dat zit.

Bij jouw functie krijg je met de 5. Quotiëntregel de volgende uitwerking:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{\sqrt x - 2}}
{{\sqrt x + 1}} \cr
& f'(x) = \frac{{\frac{1}
{{2\sqrt x }} \cdot \left( {\sqrt x + 1} \right) - \left( {\sqrt x - 2} \right) \cdot \frac{1}
{{2\sqrt x }}}}
{{\left( {\sqrt x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {\sqrt x + 1} \right) - \left( {\sqrt x - 2} \right)}}
{{2\sqrt x \cdot \left( {\sqrt x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{\sqrt x + 1 - \sqrt x + 2}}
{{2\sqrt x \cdot \left( {\sqrt x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{3}
{{2\sqrt x \cdot \left( {\sqrt x + 1} \right)^2 }} \cr}
$

Zitten daar rare stappen in? Nee... Is dat te doen? Ja...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 19 november 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3