De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Remweg

Ik moet een oefening maken over reactietijd maar ik weet totaal niet hoe ik hieraan begin. Kan iemand mij helpen?

Een vrachtwagenchauffeur rijdt met een snelheid van 70 km/h langs een bergflank als hij plots op 100m een rotsblok op de baan ziet liggen. Zijn reactietijd alvorens hij remt is 1,0 s. Op volle remkracht is de versnelling van het remmanoeuvre 2,5 m/s2. Zal hij op tijd kunnen stoppen? Toon aan.

Liesl
3de graad ASO - zaterdag 31 oktober 2015

Antwoord

De tijd die nodig is om tot stilstand te komen is afhankelijk van de beginsnelheid $v_0$ en de remvertraging:

$\eqalign{t_{rem}=\frac{v_0}{a_{rem}}}$

Bij afnemende snelheid wordt de in een tijdspanne $t$ afgelegde weg $s$ in zijn algemeenheid gegeven door:

$s(t)=v_0\cdot t-\frac{1}{2}a_{rem}\cdot t^2$

Neem voor $v_0$ de snelheid in m/s.

Of gebruik:

$\eqalign{s_{stop}=v_0+\frac{v_0^{2}}{2a_{rem}}}$

Zou dat dan lukken?

Zie Wikipedia | Stopafstand

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 31 oktober 2015
Re: Remweg



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3