De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansen: kantoor

Graag wil ik feedback op het volgende;

Op een kantoor zitten 30 personen: 16 vrouwen en 14 mannen. Van de mannen dragen er 9 een bril. Van de vrouwen dragen er 4 een bril. Er worden 2 personen gekozen voor een deelname aan een commissie. De ene moet een vrouw zijn, de andere een man.

vraag: Hoeveel verschillende tweetallen zijn mogelijk?
mijn antwoord: vrouwen: 16 x 15 = 240
mannen: 14 x 13 = 182
totaal: 240 + 182 = 422 manieren

vraag
Hoeveel tweetallen zijn mogelijk waarvan de ene persoon brildragend is en de ander geen bril draagt?
mijn antwoord:
man vrouw
wel bril 72 12
geen bril 20 132
totaal 92 144 = 236 manieren

Graag ontvang ik feedback op bovenstaande.

Groet,

Arif

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 september 2015

Antwoord

a) 16 x 14. Je kiest eerst een vrouw, daarna een man.
b) Zet de 13 brildragers bij elkaar en zet de overige 17 personen bij elkaar.
Kies uit elk van de twee groepen een persoon. Dat gaat op 13 x 17 manieren.
Het is niet duidelijk of in de tweede vraag het nog steeds over de commissie gaat waarvoor je een man en een vrouw moet kiezen.
Als dat wel de bedoeling is, dan zijn de mogelijkheden: brildragende man met niet-brildragende vrouw óf brildragende vrouw plus niet-brildragende man. Dat geeft 9 x 12 + 4 x 5 keuzen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 september 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3