De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Veeltermen

Hallo,

Ik heb een vraag over volgende opgave:

De veeltermen f(x) en g(x) zijn veeltermen met reële coëfficiënten. De veelterm f(x) heeft bij deling door x2 +1 rest x +1 en de veelterm g(x) heeft bij deling door x2 + 1 rest x − 1. Welke rest heeft de veelterm f(x) · g(x) bij deling door x2 +1?

Ik snap niet hoe je weet welke nieuwe veelterm f(x) · g(x) is als je de oorspronkelijke f(x) en g(x) niet eens weet.

Ik weet dat het antwoord 2 is maar hoe je eraan komt weet ik niet.

Alvast Bedankt!

Aleand
Student universiteit België - vrijdag 11 september 2015

Antwoord

f(x)=f1(x)+(x+1) en g(x)=g1(x)+(x-1)
met f1(x) en g1(x) deelbaar door x2+1
Dan is bij f(x)·g(x) alles deelbaar door x2+1 behalve (x+1)(x-1) = x2-1

Blijft dus over (x2-1)/(x2+1)= (x2+1 - 2)/(x2+1) geeft bij deling door x2+1 dus rest -2

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 september 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3