De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Transformeren

gegeven de functie met de vergelijking y= -4x +2
De grafiek van deze functie wordt drie eenheden naar rechts verschoven, vervolgens met de factor -1 t.o.v. x-as en ten slotte 8 eenheden naar boven verschoven.

A). teken de grafiek van de nieuwe functie.
B). stel het nieuwe functievoorschrift op van de nieuwe functie. werk hierin de haakjes weg.

Het antwoorden boek geeft:
Snijpunt x-as (3/2;0)
snijpunt y-as (0;-6)
y= 4x-6

Mijn uitkomst
Snijpunt x-as (3/2;0)
Snijpunt y-as (0;-5)
y= 4x-5

Is dit een fout in het antwoordenboek of doe ik hier zelf iets fout?

Met vriendelijke groeten,

Stefan Verheij

stefan
Student hbo - maandag 7 september 2015

Antwoord

Hallo

Jouw uitkomst is zo wie zo fout want het snijpunt met de x-as zou dan (5/4,0) moeten zijn.

We doen de stappen één voor één :
y = -4x + 2
y = -4(x-3) + 2 = -4x + 12 + 2 = -4x + 14
y = -(-4x + 14) = 4x - 14
y = 4x - 14 + 8 = 4x - 6

Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 september 2015
 Re: Transformeren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3