De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Euclidische deling

Hoi

In mijn boek wordt er vermeldt dat de euclidische deling van A(x) door B(x) altijd mogelijk is als:

1) bn=1

Hoe komt dit?
naschrift
bn is de hoogstegraadscoefficiënt van de veelterm B(x) (de deler in bij euclidische deling)

Leentj
Student Hoger Onderwijs België - zondag 24 mei 2015

Antwoord

Omdat de kopcoëfficiënt van $A(x)$ deelbaar is door $1$.
Als $A(x)=a_mx^m+\cdots$ (en $m\ge n$) dan begint de deling als volgt: $A(x) = a_mx^{m-n}B(x)+(A(x)-a_mx^{m-n}B(x))$ en de graad van $A(x)-a_mx^{m-n}B(x)$ is strict kleiner dan die van $A(x)$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3