De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansrekening vaasmodel

Hallo, ik heb deze twee (soortgelijke) vragen zelf bedacht en ik kom er maar niet uit...

In een vaas zitten:
3 rode
8 witte
4 blauwe
5 groene
2 gele knikkers

1) Jan pakt steeds een knikker, en legt deze vervolgens terug. (trekken MET terugleggen dus). Hij doet dit 9 keer. Bereken de kans dat hij

  • maximaal 2 witte knikkers
  • minimaal 3 groene knikkers pakt.

2) Jan pakt steeds een knikker, en legt deze NIET terug, hij houdt ze. (trekken ZONDER terugleggen dus). Hij doet dit 9 keer.
Bereken de kans dat hij na het 9 keer trekken dit heeft:

  • maximaal 2 witte knikkers
  • minimaal 3 groene knikkers

Alvast ontzettend bedankt voor de moeite!
Groeten

Bram
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 2 mei 2015

Antwoord


Vraag 1


Als het berekenen van de kans op precies 0, 1 of 2 witte knikkers geen probleem is dan kan je P(0 wit), P(1 wit) en P(2 wit) apart uitrekenen en optellen. De kans op maximaal 2 witte knikkers is dan gelijk aan:

P(maximaal 2 wit)=P(0 wit)+P(1 wit)+P(2 wit)

Kan het ook in één keer?

Omdat het gaat om trekken met terugleggen kan je dit experiment opvatten als een binomiaal kansprobleem:

X:aantal witte knikkers
X~Bin(p=$\frac{1}{2}$,n=9)
Gevraagd: P(X$\le$2)
P(X$\le$2)$\approx$0,0898

Dat kan ook!

Voor de groene knikkers is dat ook wel handig.

X:aantal groene knikkers
X~Bin(p=$\frac{5}{22}$,n=9)
Gevraagd: P(X$\ge$3)

P(X$\ge$3)$\approx$0,3359
 


Vraag 2


Bij vraag 2 werkt dat (in principe) een vergelijkbare manier, maar omdat het nu gaat om trekken zonder terugleggen gebruik je de hypergeometrische verdeling.

In 't algemeen:

In een vaas bevinden zich a witte en b rode knikkers. Je pakt er n knikkers uit. De kans op k witte knikkers is dan:

$
P(X = k) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
a \\
k \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
b \\
{n - k} \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{a + b} \\
n \\
\end{array}} \right)}}
$

In 't geval van de witte knikkers krijg je: M=8 en k=2, N=22 en n=9.
Dit geeft voor de kans om maximaal twee witte knikkers:
P(X$\le$2$\approx$0,2455

Voor de groene knikkers: M=5 en k=2, N=22 en n=9. Bedenk daarbij dat P(X$\ge$3)=1-P(X$\le$2).

P(X$\ge$3)$\approx$1-0,684=0,316

Zie Lesbrieven wiskundeleraar

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 2 mei 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3