De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitrekenen wat een sticker kost

Beste Wisfaq,

Ik heb een vraag in me wiskunde boek gekregen waar iedereen ze hoofd over gebroken heb, maar niet uit komt. Het lijkt wel of hij niet klopt.

De vraag gaat zo:

Michel spaart voetbalstickers voor een album. Hij bestelt bij de fabrikant de laatste 45 voetbalstickers die hij nog mist. Dit kost hem € 7,20. Zijn vriend Rens bestelt ook voetbalstickers. Rens betaald € 4,56 voor 23 voetbalstickers. Michel en Rens weten dat de kosten van een bestelling bestaat uit een vast bedrag voor de verzendkosten en een bedrag per voetbalsticker.

Hoeveel is het bedrag voor de verzendkosten?

Ik hoop dat jullie me hier mee kunnen helpen, en alvast heel erg bedankt

Met vriendelijke groet,
Roos

Rosa-L
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 9 februari 2015

Antwoord

Op formule opstellen lineair verband staat uitleg over het vinden van een formule voor een lineair verband.

Een vast bedrag (b) en een bedrag per voetbalsticker (a) geeft als formule:

$B = a\cdot n + b$

Met n:aantal stickers en B:bedrag in euro.

Je hebt nu twee punten: (45,7.20) en (23,4.56). Invullen geeft:

$
\eqalign{a = \frac{{4,56 - 7,20}}{{23 - 45}} = 0,12}
$

Invullen van één van de punten, bijvoorbeeld (45,7.20), in $B = 0,12n + b$ geeft:

$
\begin{array}{l}
B = 0,12n + b \\
7,20 = 0,12 \cdot 45 + b \\
7,20 = 5,40 + b \\
b = 1,80 \\
\end{array}
$

Het vaste bedrag (de verzendkosten) zijn €1,80. De prijs per sticker is 12 eurocent.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 februari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3