De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Sommaties en producten

Hallo Wisfaq.

Ik vroeg me af hoe je sommaties en producten uitrekent bij andere onderschriften. Dit soort sommaties en producten ken ik al: sigma(1/i) met onderschrift i=1 of pi(i2) met onderschrift i=0 bijvoorbeeld.

Maar ik ben ook sommaties en producten tegengekomen met onderschriften als i$\in$A of i+j$\ge$7.
Mijn vraag aan jullie is hoe je sigma(3j) met onderschrift j$\in$A waarbij A={1,2,5,7} en pi(1/k) met onderschrift k+l$\ge$2 en met bovenschrift 7 uitrekent.

Alvast bedankt.

Joost
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 30 januari 2015

Antwoord

Als $A=\{1,2,5,7\}$ dan lees ik
$$
\sum_{i\in A} 3i
$$
als $3\times 1+3\times2+3\times5+3\times7$, de som van de drievouden van de elementen van $A$.
Bij
$$
\prod_{k+l\ge2}^7 \frac1k
$$
is $k$ kennelijk variabel en $l$ vast (althans, zo lijkt het); dan kun je het ook lezen als
$$
\prod_{k=2-l}^7\frac1k
$$
"$k$ loopt van $2-l$ tot en met $7$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 31 januari 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3