De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Pendulum wave

Ok zou graag zelf een pendulum wave willen maken voor mijn eindwerk wiskunde. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. op verschillende sites heb ik al formules gezien voor de lengte van de draden enz. Maar het probleem is dat deze sites meestal in het engels zijn en dus moeilijk te begrijpen...

Mocht hier iemand dus een goede constructie weten met bijhoorende formules om eventuele berekeningen te maken, zou dit goed van pas komen. Ook info over de pendulum wave zelf. Zo had ik graag een antwoord gehad op :
  1. Welke bewegingen (vormen: sinus, helix) komen voor in de wave in een bepaalde tijdsperiode (60 seconden)?
  2. Welke verschillende parameters beïnvloeden de wave (lengte, frequentie, hoek)?
Bedankt!

sara
3de graad ASO - zondag 28 december 2014

Antwoord

Hallo Sara,

Dit is wel een heel algemene vraag. Ik kan je wel op weg helpen met de volgende twee punten:

  1. Bedenk dat de periodetijd van een slinger gegeven wordt door deze formule:

    $
    \eqalign{T = 2\pi \sqrt {\frac{l}
    {g}}}
    $

    Hierin is l de lengte van de slinger (in meter) en g de gravitatieconstante (9,81 m/s2).
    De slingertijd is dus evenredig met de wortel van de lengte.

  2. Wanneer je twee slingers maakt waarvan de verhouding van slingertijden een breuk met gehele getallen is, dan ontstaat een herhalend patroon. Bijvoorbeeld: wanneer de slingertijden zich verhouden als 4:5, dan zullen 5 slingeringen van de eerste slinger precies even lang duren als 4 slingeringen van de tweede slinger. Wanneer de slingers tegelijk starten, dan zijn ze na deze tijd weer samen in de startpositie.
Maak dus slingers met 'mooie' verhoudingen in slingertijd, dan zullen ook 'mooie' patronen ontstaan.

Succes met rekenen en experimenteren!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3