De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kans om kop te gooien bij een muntstuk

Bij een 'vervalst' muntstuk is de kans om kop te gooien 2/3.
Als we dit muntstuk 50 keer opgooien, wat is dan de kans dat het totaal aantal keren dat kop gegooid werd even is?

Het antwoord zou : 1/2(1+1/3^50) moeten zijn. Maar wij hebben tot nu toe nog geen kansrekening gezien en we hadden als tip gekregen om gebruik te maken van het binomium van Newton. Dit is echter een probleem want wij weten niet hoe we dit moeten gebruiken.

C.B
3de graad ASO - woensdag 17 december 2014

Antwoord

Het is een beetje getruukt maar het gaat als volgt: de gevraagde kans is gelijk aan
$$
\sum_{k\ \mathrm{even}}\left(50\atop k\right) \left(\frac23\right)^k \left(\frac13\right)^{50-k}
$$
(binomiale verdeling met succeskans $\frac23$), it getal noemen we $P$.
De som van de andere termen noemen we $Q$, dus
$$
Q= \sum_{k\ \mathrm{oneven}}\left(50\atop k\right) \left(\frac23\right)^k \left(\frac13\right)^{50-k}
$$
Dan geldt natuurlijk $P+Q=1$ (het is de totale kans).
Met behulp van het binomium van Newton kun je uitrekenen dat
$$
P-Q = \left(\frac23-\frac13\right)^{50} = \left(\frac13\right)^{50}
$$
(schrijf maar uit).
Nu kun je $P$ en $Q$ makkelijk bepalen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 17 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3