De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadratische problemen

Gegeven de functie:

f(x)=-0,5(x+2)(x-6)

Hiervan moet ik de coördinaten van A en B die de x-as snijden berekenen, het coördinaat van C die de y-as snijdt berekenen, en de top berekenen.

Moet ik dan eerst hetgeen tussen de haakjes wegwerken? Dus eerst: (x+2)(x-6)=x2+2x-6x-12. Wordt: x2-4x-12. En dan dat antwoord × -0,5? Want als ik dat doe dan kom ik uit op:-0,5x2+2x+6. En verder weet ik het niet meer, hoe moet ik nou verder?

Alvast bedankt.
Groetjes Cher.

Cher
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 23 november 2014

Antwoord

Je zou denken dat de nulpunten van f gelijk zijn aan $x$=-2 en $x$=6. Dus dat de snijpunten met de $x$-as A(-2,0) en B(6,0) zijn. Vul maar in... je zult zien dat f(-2)=0 en f(6)=0.



De $x$-coördinaat van de top is nu ook bekend. De parabool van f is immers symmetrisch. De as van de parabool ligt dus precies in het midden van A en B, dus $x_{top}$=2. 't Invullen van f(2) geeft je dan de $y$-coördinaat van de top.

Lukt dat zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 november 2014
 Re: Kwadratische problemen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3