De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Top berekenen

Een dalparabool is congruent met y= x2 en snijdt de x-as in (-3,0) en in (5,0) . Bereken de top.

amy ve
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 27 oktober 2014

Antwoord

De formule van de dalparabool is y=(x+3)(x-5). We noemen dat wel de nulpuntenformule. De top ligt dan bij x=1. Dat is namelijk precies het midden tussen x=-3 en x=5. De y-coördinaat van de top is dan gelijk aan:

y=(1+3)(1-5)=4·-4=-16

q74192img1.gif

De coördinaten van de top zijn (1,-16)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 27 oktober 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3