De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Programma dat combinaties genereert

Bedankt voor het snelle antwoord op mijn vraag, maar ik heb nog enkele bemerkingen.
Bv:	1+9+11+15+16+18 = 70
1+7+10+13+15+24 = 70
1+2+5+9+11+42 = 70
Deze 3 combinaties zijn gelijk aan 70; bovendien komen de getallen 1, 11 en 15 in verschillende combinaties voor.

Ik zou dus alle mogelijkheden willen berekenen, bestaande uit 6 getallen (met als grootste getal 42) om het eindtotaal te bekomen. Bovendien mag elk getal per combinatie maar één keer voorkomen.

Uw formule stelt:

a = 1 tot N/6 in dit geval 1 tot 11,67
b = a+1 tot N in dit geval 2 tot 70 - in deze combinatie kan bv het getal 1 toch al niet meer voorkomen?

Moet er ook nergens rekening worden gehouden met het feit dat het maximum getal = 42?

Samengevat:
  1. Alle combinaties bestaande uit 6 getallen (maximum getal = 42) om eender welk totaal te bekomen.
  2. Elk getal kan per combinatie maar één keer voorkomen.
  3. Elk getal kan in meerdere combinaties voorkomen.
Met dank en vriendelijke groeten,

Cindy
Iets anders - maandag 10 februari 2003

Antwoord

Ik heb een Ms-Dos-programma-tje voor je waarmee je dit soort grappen kan uitrekenen. Het programma geeft voor een willekeurig 'totaal' het aantal combinaties waarmee je dit totaal kan verkrijgen op het scherm. Het programma schrijft meteen een tekstbestand met alle combinaties.

Voer op de vraag Welk totaal (0 is stoppen) het totaal dat je wilt en toets op ENTER.

Voorbeeld
Als je kiest voor 30, dan staat er op het scherm:
30 kan op 26 manieren
In het bestand Outp30.txt kan je dan alle combinaties bekijken:

1,2,3,4,5,15
1,2,3,4,6,14
1,2,3,4,7,13
1,2,3,4,8,12
1,2,3,4,9,11
1,2,3,5,6,13
1,2,3,5,7,12
1,2,3,5,8,11
1,2,3,5,9,10
1,2,3,6,7,11
1,2,3,6,8,10
1,2,3,7,8,9
1,2,4,5,6,12
1,2,4,5,7,11
1,2,4,5,8,10
1,2,4,6,7,10
1,2,4,6,8,9
1,2,5,6,7,9
1,3,4,5,6,11
1,3,4,5,7,10
1,3,4,5,8,9
1,3,4,6,7,9
1,3,5,6,7,8
2,3,4,5,6,10
2,3,4,5,7,9
2,3,4,6,7,8

Controleer maar eens of het klopt..! Zijn dit ze allemaal? Zitten er geen 'dubbele' bij? Enz..

Klik HIER met de rechtermuistoets het programma te 'downloaden' (kies doel opslaan als). Zet het ergens in een map, dan weet je waar het blijft en waar straks de bestanden staan! Succes ermee! Nog vragen over hoe het werkt? Dan horen we het wel.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 februari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3