De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

punten bepalen voor rechte

Hoi,

Ik zit vast bij de volgende vraag:
gegeven is :
A(x-8)/4=y/-3=(z-1)/-4
B(x+7)/-4=(y-4)/5=(z-3)2

Zoek nu een punt a op A en een punt b op B zodat rechte ab door de oorsprong gaat. Bedankt in ieder geval.

Koen

Koen
3de graad ASO - zondag 9 februari 2003

Antwoord

dag koen,

stel dat het punt a op A de volgende coordinaten heeft:
(x,y,z) met y=-3*(x-8)/4 en z = 7 - x

het punt b op B heeft de volgende coordinaten:
(x', y',z') met y'=-5*(x'+7)/4 + 4 en z' = -(x'+7)/2 + 3

De vergelijking van de rechte door a en b hangt dan nog af van x en x'. Dit geeft een stelsel, dat met de bijkomende voorwaarde dat de rechte door de oorsprong moet gaan, opgelost kan worden naar x en x'.

Groeten,
Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 9 februari 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker