De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Continue dynamisch model maken

 Dit is een reactie op vraag 73308 
Beste DvL,

Het is geen vervolgvraag of soort vraag b, nergens in dit hele hoofdstuk staat iets over een omgevingstemperatuur. Het enige wiskundige model waar ze naar verwijzen,gaat over kroosplantjes in een vijver, zonder temperatuur of iets wat er mee te maken heb, (en dat gaat over exponentiële groei), kunnen we dan ook niet zelf een omgevingstemperatuur stellen? Zodat de opgave toch nog wordt opgelost? (idee) :)

Yvette
Iets anders - woensdag 4 juni 2014

Antwoord

Beste Yvette,

Natuurlijk kan dit. Laten we er dan gemakshalve maar vanuit gaan dat de kamertemperatuur 23 graden is.
Dus $ T_s $ =23

Kan krijg je:
$
T = T_s + c_2 e^{kt} = 23 + c_2 e^{kt}
$

$
\begin{array}{l}
6 = 23 + c_2 \Rightarrow c_2 = - 17 \\
20 = 23 - 17e^{4k} \\
e^{4k} = \frac{3}{{17}} \\
LN(\frac{3}{{17}}) = 4k \\
k \approx \ - 0,434 \\
\end{array}
$

Tot slot heb je dan dus het volgende voorschrift:

$
T = 23 - 17e^{ - 0,434t}
$

voila, dat is alles

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 juni 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3