De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuken in grotere vorm

Geachte mevrouw/heer,

Als we een breuk 'kleiner' willen schrijven zeggen we vereenvoudigen, bv.: zes-negende = twee-derde. Maar hoe heet het als je de andere kant op gaat, dus twee-derde = zes-negende? Geïnverteerd vereenvoudigen lijkt me geen gebruikelijke uitdrukking voor leerlingen van het VMBO.

Alvast bedankt voor uw moeite.

Vriendelijke groet,

A. Ver
Docent - woensdag 23 april 2014

Antwoord

Voor zover ik weet, is hier geen naam voor. Ik veronderstel dat vereenvoudigen wel een afgesproken begrip is omdat dit een doel op zich is: het is een goede gewoonte om een uitkomst, wanneer dit een breuk is, te vereenvoudigen.
Het 'moeilijker schrijven' van een breuk is geen doel op zich, wel een noodzakelijke stap bij bijvoorbeeld optellen van breuken:

1/3 + 1/4 = 4/12 + 3/12 = 7/12

De tussenstap als geheel heet dan 'gelijknamig maken'. Voor de afzonderlijke rekenstappen 1/3 = 4/12 en 1/4 = 3/12 ken ik geen aparte naam.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 25 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3