De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Korting

doos A bevat volgende nummers: 0;5;10;10
doos B bevat volgende nummers: 5;10;20
doos C bevat volgende nummers: 5;5;10;20

iedere klant neemt een nummer uit elk van de 3 doosjes. De som van de 3 nummers is de korting die de klant krijgt

Bereken de kans dat de korting meer dan 140 euro is bij 3 opeenvolgende klanten?

M'n redenering was

P(50) = 1/24
P($>$40)= 1/16

kans op hoger dan 140 is (1/24 · 1/24 · 1/16)·C(3,1)

Deze uitkomst komt echter niet overeen met de oplossing in het boek. Die oplossing bedraagt 0.018%

Stof
3de graad ASO - zondag 20 april 2014

Antwoord

Hallo Stof,

Er zijn maar 2 manieren om meer dan 140 euro korting te krijgen:
  • 3 klanten trekken 10+20+20, samen 3x50 = 150 euro
  • 2 klanten trekken 10+20+20 en 1 klant trekt 5+20+20, samen 2x50 + 1x45 = 145 euro.
P(k=150) = (1/24)3
P(k=145) = (1/24)2.(1/48)1×C(3,1)

P(k$>$140) = P(k=150) + P(k=145) = 0,00018 = 0,018%

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 april 2014
 Re: Korting 
 Re: Korting 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3