De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Defecte pompen

Goedenavond,

Kunt U mij helpen a.u.b.?

Ik heb een probleem met de volgende opgave:

In een pompstation zijn steeds twee pompen aanwezig, zodat als er een pomp defect raakt de ander het kan overnemen. De kans dat een pomp op een dag defect raakt is gelijk aan 0,03. Op een traject van 2000 km is elke 50 km een pompstation om de olie verder te pompen. De kans dat er door een defect aan één of meerdere pompen op het traject geen olie getransporteerd wordt is ongeveer gelijk aan 0.96.
Bereken deze kans op vier decimalen nauwkeurig.

Ik heb alles geprobeerd: n = 82, 80? p = 0.03 en k$\ge$1
Dan P(x$\ge$1) = 1- P(x=0) = 1 - binompdf (82,0.03,0)
maar ik kom niet aan 0.96 , maar aan ongeveer 0.92.
Kunt u aangeven wat ik fout doe of is er iets mis met de tekst?

Alvast bedankt,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 februari 2014

Antwoord

Hallo Katrijn,

een pompstation werkt niet meer wanneer beide pompen stuk zijn. De kans dat een pompstation niet werkt, is dus (0,03)2 = 0,0009. De kans dat een pompstation werkt, is dus 1 - 0,0009 = 0,9991.

Er zijn 40 pompstations. Er kan alleen olie worden getransporteerd als alle pompstations werken. De kans hierop is (0,9991)40.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 19 februari 2014
 Re: Defecte pompen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3