De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een vitaminetekort

Een arts schrijft een patient een dagelijkse inname van 50mg van zowel niacine, riboflavine en thiamine voor om een vitaminetekort te verhelpen. De patiënt heeft nog drie soorten vitaminepreparaten liggen. De hoeveelheid van de relevante vitamines per capsule vind je in onderstaande tabel. Hoeveel capsules van elke soort moet de patient nemen om aan 50 mg van elk van de drie vermelde vitamines te komen?
               vitamax   vitron   vitaplus
niacin (mg) 5 10 15
riboflavin (mg) 15 20 0
thiamin (mg) 10 10 10

Hanne
Student universiteit België - vrijdag 14 februari 2014

Antwoord

Als je het aantal pillen x, y en z noemt dan krijg je drie vergelijkingen met drie variabelen, namelijk
5x + 10y + 15z = 50 en 15x + 20y = 50 en 10x + 10y + 10 z = 50.
Natuurlijk kun je de boel wat vereenvoudigen door elke vergelijking door 5 te delen en dan moet dit stelsel toch wel op te lossen zijn, lijkt me.
Ik kwam op x = 2 en y= 1 en z = 2

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 februari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3