De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Niet lineaire differentiaalvergelijking

Ik heb een probleem met volgend beginvoorwaardeprobleem:
y'=x/2 - 1/2·sqrt((x2)-4y) waarbij y(0)=-1

De vraag is of dit beginvoorwaardeprobleem een unieke oplossing in ]-2,+oneindig[ bezit.
Ik heb de existentie en uniciteitsstelling voor niet lineaire differentiaalvergelijkingen toegepast. Hierbij bekom ik dat x2-4y$>$0 het punt (0,-1) voldoet hieraan (ik haal dit punt uit mijn beginvoorwaarde) dus de stelling zegt mij dat er een unieke oplossing is in een omgeving van x=0. Maar als ik met maple de oplossingen bepaal van deze differentiaalvergelijking bekom ik twee oplossingen die gedefinieerd zijn in ]-2,+oneindig[ en voldoen aan de DV. Deze zijn: y=-x-1 en y=(-1/2·2^1/3·(1/2·4^1/3·2^1/3+x)·4^1/3) Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt

stijn
Student universiteit - maandag 6 januari 2014

Antwoord

Beide oplossingen zijn gelijk: $4^{\frac13}\cdot2^{\frac13}=2^{\frac23}\cdot2^{\frac13}=2$ en als je dat gebruikt zie je dat de tweede oplossing ook gelijk is aan $-x-1$.
Verder levert invullen van $y=-x-1$ in de DV aan de rechterkant
$$
\frac x2-\frac12\sqrt{(x+2)^2} = \frac x2-\frac{x+2}2 = -1
$$ (als $x $>$ -2$), dus $y=-x-1$ is inderdaad een oplossing.
En de stelling garandeert dat het de enige is.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3