De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Je gaat je spaargeld gebruiken voor je studie

Je gaat je spaargeld gebruiken voor je studie. De hoofdsom is 10000 euro. De rente is jaarlijks 3%. Je denkt elk jaar 1500 euro nodig te hebben. Hoelang duurt het voordat de hoofdsom plus jaarlijkse rente is opgesoupeerd?

cas
Student hbo - dinsdag 31 december 2013

Antwoord

Het is een voorbeeld van een differentievergelijking:

$
\begin{array}{l}
X_{t + 1} = a \cdot X_t + b \\
X_t = \frac{b}{{1 - a}} + \left( {X_0 - \frac{b}{{1 - a}}} \right) \cdot a^t \\
\end{array}
$

En dan alles invullen...

$a=1,03$
$b=-1500$
$X_{0}=10000$

Voor welke waarde van $t$ is $X_{t}$=0?
Oplossen en je weet het...

q71810img1.gif

Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 31 december 2013
 Re: Je gaat je spaargeld gebruiken voor je studie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3