De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Examenvraag burgerlijk ingenieur

z1 en z2 zijn de wortels van de veeltermvergelijking z2+(√(3)+2i)z-1/2=0

z3 en z4 zijn de wortels van de veeltermvergelijking z2+(1-2√(3)i)z-1/3

- bepaal zonder de wortels expleciet te bepalen, het complex getal m dat correspondeert met het midden van het lijnstuk met eindpunten z1 en z2.

$\rightarrow$ Som = (-√(3)-2i)/6 = z1+z2 dus m=(-√(3)-2i)/12

- bepaal, zonder de wortels expliciet te bepalen, het complex getal n dat correspondeert met het zwaartepunt van de vierhoek met hoekpunten de wortels.

$\rightarrow$ Som=z1+z2+z3+z4=(-3√(3)-6i-2+4√(3)i)/18
dan is n=(-3√(3)-6i-2+4√(3)i)/72

- Bepaal nu expliciet de complexe wortels in cartesiaanse en polaire vorm

Hier loop ik echter vast. Ik kom als discriminant vd eerste vergelijking D= 11+4√(3)i uit en bij de tweede D=1-4√(3)i

Wat doe ik mis?

Alvast bedankt!

Dis
Student universiteit België - dinsdag 1 oktober 2013

Antwoord

Ik begrijp je $z_1+z_2$ niet; in een vergelijking van de vorm $z^2+bz+c=0$ geldt dat de som van de oplossingen gelijk is aan $-b$, maar jij hebt $-b/6$. Waarom deel je door $6$?
Ik principe doe je niets mis; je moet alleen de vergelijking $w^2=D$ oplossen. Dat kun je doen door $(u+vi)^2=a+bi$ op te lossen naar $u$ en $v$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 oktober 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3