De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Derdemachtswortel van een complex getal

 Dit is een reactie op vraag 70835 
Begrijp ik niet. Deze substitutie leidt na de nodige uitwerking opnieuw tot een antwoord met een derdemachtswortel.
In essentie is de vraag: hoe kan je uit expressies met radicalen zoals derdemachtswortel uit 2+11i het antwoord 2+i berekenen zonder dat je dat "ziet". (En als je het antwoord kent is die hele berekening overbodig want los je de derdegraads vgl door ontbinden op)

Paul v
Docent - maandag 9 september 2013

Antwoord

Paul,
Ik zou het zo doen: Stel 3√(2+11i)=a+bi, a en b geheel. Hieruit volgt dat a(a2-3b2)=2 en b(3a2-b2)=11. Omdat 2 en 11 priem zijn is de keuze voor a en b beperkt. Mee eens?

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 10 september 2013
 Re: Re: Re: Derdemachtswortel van een complex getal 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3