De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Levensduur van lampen

Een fabrikant heeft steekproefgewijs de levensduur van zijn gloeilampen onderzocht.
levensduur  aantal
950 -1050 4
1050-1150 9
1150-1250 19
1250-1350 36
1350-1450 51
1450-1550 58
1550-1650 53
1650-1750 37
1750-1850 20
1850-1950 9
1950-2050 3
2050-2150 1
Je ziet hier de gegevens weergegeven in een tabel. Ga ervan uit, dat de gegevens uit de steekproef maatgevend zijn voor alle lampen van deze fabrikant.
  1. hoeveel lampen zaten erin de steek proef?
    Dit is neem ik aan gewoon alle aantallen optellen.
  2. Maak een bijbehorend kanshistogram
    Ik heb de levensduur op de horizontale as en het aantal op de verticale as
  3. Hoe groot is de kans dat een lamp niet meer dan 1250 uur brand? ik heb 32/ totaal aantal lampen =32/300 is dit goed?
  4. Hoe groot is de kans dat een lamp hoogstens 1650 uur meegaat?
    ik heb 4+9+19+36+51+58+53/300=230/300 is dit goed?
  5. Schat de kans dat de levensduur van een lamp meer dan 10% van het gemiddelde afwijkt.
    hoe weet je hier wat het gemiddelde is moet je dan de twee middelste aantallen nemen van 58+53/300=111/300=37% zodat de rest van de lampen (63%) van het gemiddelde afwijkt maar dan weet je nog niet of ze meer dan 10% afwijken

bouddo
Leerling mbo - vrijdag 3 augustus 2012

Antwoord

Allemaal goed, behalve e). Het gemiddelde berekenen doe je met het klassenmidden en de aantallen. Dus de som van klassenmiddens maal frequentie en dan delen door het aantal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 augustus 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3