De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Vullen zwembad

Goede morgen,
Een zwembad wordt gevuld met water en heeft een inhoud van 150 m3Een eerste pomp heeft een debiet van 300 liter per minuut.Na 4 uur komt een tweede pomp in werking die 200 liter per minuut debiet geeft..
Schrijf een formule die het aantal liter uitdrukt in functie van de tijd.
Na hoeveel uur is de kuip gevuld.?
Ik schrijf 300 liter per minuut is 18 m3per uur(300*60=18.000 liter=18 m3
De formule wordt dan:
Aantal liter =L (in m3) en t de tijd in uren en minuten.
L=18t
de tweede pomp die er na 4 uur geeft dan 200*60=12 m3
Opgeteld bij de eergte geeft dat L=(18+12)t=30t maar het antwoord geeft hier L= 30t-48...
En de tijd zou6,6 uur zijn, (of 6u36 min...)
Wat hulp is welkom.
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - dinsdag 31 juli 2012

Antwoord

Bijdrage van pomp 1: 18t
Bijdrage van pomp 2: 12(t-4) (hij begint 4 uur later....)
Optellen geeft: L=18t+12(t-4)=30t-48.
(overigens geldt deze formule alleen voor t4, voor 0t4 geldt: L=18t).
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 31 juli 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker