De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Waarde(n) van p bereken bij een gegeven punt

Bij het volgende vraagstuk kan ik niet het juiste antwoord vinden door mijn oplossing maak ik een denkfout?

In een assenstelsel is gegeven het punt A(p,3p-1)
Voor welke waarde(n) van p is de afstand OA minimaal?

Volgens mij moet dan gelden P2+(3p-1)2=0
p2+9p2-6p+1=0
10p2-6p+1=0
D=b2-4ac=36-4·10·1$<$0 geen oplossingen maar volgens het antwoord model is p=3/10

bouddo
Leerling mbo - vrijdag 20 juli 2012

Antwoord

De afstand is minimaal maar hoeft toch geen nul te zijn? De afstand van A tot O is OA=p2+(3p-1)2. Uitwerken geeft een kwadratisch verband. Wat is dan het minimum? Bepaal de coördinaten van de TOP van de parabool van OA...
Lukt dat?
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 juli 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker