De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Recursieve en directe formules

Ik heb een vraag over een aantal opgaves waar ik niet helemaal uitkom.

Gegeven zijn de rijen:

un: 400, 404, 408, 412, 416, 420....
vn: 0.3, 0.6, 1.2, 2.4, 4.8, 9.6....

1. Geef van un de recursieve formule.
2. Geef van un de directe formule.
3. Geef van vn de recursieve formule.
4. Geef van vn de directe formule.

Wat is het verschil tussen recursieve- en directe formules en hoe kun je ze berekenen?

Daarnaast heb ik nog een vraag:

Gegeven is de rekenkundige rij an: met a3 = 12 en a8 = 47

1. Bepaal a4, a0 en de 12e term van de rij.
2. Bereken de som van de eerste 1000 termen.

Alvast bedankt!

Iris
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 juli 2012

Antwoord

Een recursieve formule zegt je hoe je van een term naar de volgende komt:

1. un+1=un+4
3. vn+1=2·vn

Een directe formule zegt je hoe je bij een gegeven n de (n-1)-de term kan berekenen.

2. un=4·n+400
4. vn=0,3·2n

Bij een rekenkundige rij is an=p·n+q
a3=12
a8=47

12=3p+q
47=8p+q

5p=35
p=7
q=-9

an=7n-9

1.
a4=19
a0=-9
a11=68

2.
S=-9+-2+...+6.977+6.984
S=6.984+6.977+...+-2+-9
2S=(-9+6.984)+(-2+6.977)+...+(6.977-2)+(6.984-9)
2S=6.975+6.975+...+6.975+6.975
2S=1.000·6.975
S=3.487.500

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 juli 2012
Re: Recursieve en directe formules



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3