De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Onafhankelijkheid in R2 aantonen

Gegeven twee niet 0-vectoren a en b met verschillende dragers.
Toon aan dat de vectoren (a+b) en (a-b)een onafhankeijk stelsel vormen.

L(a+b) +M(a-b)=0
voor onafhankelijkheid geldt:
l=0 en M=0

hoe gaat het nu verder?

bouddo
Leerling mbo - maandag 16 juli 2012

Antwoord

Eerst even sorteren!
(L + M)a + (L - M)b = 0
Omdat a en b onafhankelijk zijn (weet je waarom??), trek je nú pas de conclusie dat dan geldt
L + M = 0 en L - M = 0.
Hieruit volgt L = 0 en M = 0 ( tel de twee vergelijkingen maar op!).

Het kan ook meetkundig.
Teken twee vectoren a en b, niet op één drager.
De vector a + b en de vector a - b zijn nu de vectoren die de richting van het optelparallellogram rond a en b aangeven.
Die diagonalen hebben verschillende richtingen, dus zijn de richtvectoren onahankelijk.
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 juli 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker