De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Bepalen van een snijpunt van een vlak met een lijn in een piramide

Bij de volgende opgave loop ik vast bij het bepalen van een snijpuntvan de plaats vector s

Op een orthonormale basis is gegeven de piramide C waarvan
OADB
het grondvlak een rechthoek is a, b en c zijn plaatsvectoren A,B en C. M is het midden van OC

bepaal een vv van het vlak ABC dit is c+L(a-c)+M(b-c)

nu weet ik niet hoe je het snijpunt van de plaatsvector s van de lijn DM met vlak ABC opstelt.

bouddo
Leerling mbo - donderdag 5 juli 2012

Antwoord

Je zult in elk geval lijn DM erbij moeten halen.
Omdat M het midden is van OC geldt dat m = 1/2c (het gemiddelde van O en M).
Dan is een vv van lijn DM: v = m + K(m - d)
Nu is me niet helemaal duidelijk hoe je piramide in elkaar zit, maar blijkbaar is C de top. In dat geval geldt d = a + b omdat D hoekpunt is van het parallellogram OADB.
Kortom: lijn DM wordt nu: v = 1/2c + K(1/2c - a - b) en nu kun je deze lijn en het vlak met elkaar gaan snijden.
Probeer het eens.

Overigens: je gebruikt voor de zogeheten parameters steeds letters zoals L, N, K enz.
Het is natuurlijk niet verboden, maar men kiest er vrijwel overal en altijd Griekse letters voor, en dan meestal l, m, s en t.
In volgorde: lambda, mu, sigma en tau.
Een goede gewoonte om over te nemen, misschien?
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 6 juli 2012
 Re: Bepalen van een snijpunt van een vlak met een lijn in een piramide 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker