De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Complex naar reel

Hallo,

Ik zit (helaas) vast bij het oplossen van enkele differentievergelijkingen waarbij complexe getallen een rol spelen.

Mijn dictaat geeft aan:

y(k) - y(k-1) + y(k-2) = 0

Substitutie met rk levert:

r2 - r + 1 = 0

Hieruit kan ik afleiden dat er twee complexe oplossingen volgen:

1/2(1+i√(3)) en 1/2(1-i√(3))

Hieruit stel ik de algemene oplossing als volgt op:

y(k) = c1 (1/2(1+i√(3)))k + c2 v(1/2(1-i√(3)))k

Tot zover kom ik eruit, maar nu wordt er een stap gemaakt naar de reele oplossing. Mijn dictaat zegt dat dit leidt tot 2 reele basisoplossingen: cos(k·Pi / 3) en sin(k·Pi / 3).

Concreet is mijn vraag, hoe komt men hier aan deze twee reele oplossingen? Ik dacht eerst dat dit wellicht kan worden opgelost door het 'handig' kiezen van constanten C1 en C2 en vervolgens herleiden d.m.v. de formules van Euler? Maar het lukt mij niet hierin 'handige' waarden te vinden? Is er een andere mogelijke oplossing?

Alvast bedankt, Jip

Jip
Student universiteit - zondag 10 juni 2012

Antwoord

Beste Jip,

Merk om te beginnen op dat $\cos(\pi/3) = 1/2$ en $\sin(\pi/3) = \sqrt{3}/2$, zodat de algemene oplossing alvast geschreven kan worden als
$$y(k) = c_1 \left( \cos\left(\frac{\pi}{3}\right)+i\sin\left(\frac{\pi}{3}\right) \right)^k + c_2 \left( \cos\left(\frac{\pi}{3}\right)-i\sin\left(\frac{\pi}{3}\right) \right)^k$$De formule van de Moivre (die volgt uit de identiteit van Euler) stelt
$$\left( \cos\left( x \right)+i\sin\left( x \right) \right)^k = \cos\left( kx \right)+i\sin\left( kx \right)$$zodat
$$y(k) = c_1 \left( \cos\left(\frac{k\pi}{3}\right)+i\sin\left(\frac{k\pi}{3}\right) \right) + c_2 \left( \cos\left(\frac{k\pi}{3}\right)-i\sin\left(\frac{k\pi}{3}\right) \right)$$Stel nu $c_1 = c_2 = C_1/2$ en er volgt
$$y(k) = C_1 \cos\left(\frac{k\pi}{3}\right)$$en met $c_1 = -iC_2/2 \, , \; c_2 = iC_2/2$ volgt een tweede basisoplossing
$$y(k) = C_2 \sin\left(\frac{k\pi}{3}\right)$$zodat de volledige oplossing de som van de basisoplossingen is
$$y(k) = C_1 \cos\left(\frac{k\pi}{3}\right) + C_2 \sin\left(\frac{k\pi}{3}\right)$$
Deze redenering hoef je natuurlijk niet telkens te herhalen en zal altijd werken om, in geval van complexe oplossingen, over te gaan op een reële oplossing geschreven in termen van sinus en cosinus.

mvg,
Tom
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 juni 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker