De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Gelijke afstanden tot een punt

Beste wiskunde enthousiasten,

het volgende moet ik oplossen:
gegeven 4 punten: a,b,c en d in een 2d vlak
de lengtes van de lijnstukken ab en bc moeten gelijk zijn aan elkaar.
Dit punt b ligt echter op een lijn die loodrecht staat op de lijn van a richting d. Verder is er nog hoek theta, die de hoek beschrijft van de x-as tot het lijnstuk ad

doel is dus om de lengte van de lijnstukken ab en bc te bepalen. ab=bc=r, r staat hier voor de radius van de cirkel die door beide punten moet lopen, en die ik moet vinden (de radius)

a;(xa,ya)
b:(xb,yb)
c:(xc,yc)
alle punten liggen in het positieve x,y vlak, en het punt d kan ook nooit in een negatief vlak liggen

dit was mijn methode:
ab = wortel((xb-xa)2+(yb-ya)2)
bc = wortel((xc-xb)2+(yc-yb)2)

xb = cos(theta-90)*r
yb = sin(theta-90)*r

invullen van xb en yb in ab en bc:
bc = wortel((xc-(cos(theta-90)*r))2+(yc-(sin(theta-90)*r))2)
ab = wortel(((cos(theta-90)*r)-xa)2+((sin(theta-90)*r)-ya)2)

ik stel ab=bc, dan schrijf ik de kwadraten uit, zet alle r-termen aan een kant en krijg uiteindelijk:

r=(xc2+yc2-xa2-ya2)/(2(xc*cos(theta-90)+yc*sin(theta-90)-xa*cos(theta-90)-ya*sin(theta-90)))

als ik nu echter b.v. de r wil weten met theta=90, a(0,4) en c(4,0) , waar dus 4 uit moet komen, komt er uit de formule 0 uit, gezien de bovenste regel dan al 0 wordt.

vragen:
om de r te vinden met beschreven eisen, gebruik ik de goede methode?
kloppen de stappen/formules?
wat gaat er fout?

ik zou het enorm waarderen als iemand me hiermee kan helpen!

Mark
Student universiteit - woensdag 23 mei 2012

Antwoord

De gegevens die je aanlevert zijn niet voldoende; het punt $c$ speelt geen rol, er staat niet op welke lijn, loodrecht op $ad$, het punt $b$ ligt en de hoek $\theta$ lijkt ook niet belangrijk: je kunt je probleem zo draaien dat $\theta=0$.
kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 mei 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker