De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Vraagstuk Matrix

Mijn vraag is het volgende, hoe moet je de volgende vraagstuk oplossen?

Een bedrijf maakt met 3 machines P,Q, en R 3 verschillende producten A, B en C.De tabel geeft aan hoeveel tijd in min elke machine nodig heeft om één exemplaar van een product te maken.
A B C
P 2 1 5
Q 1 2 4
R 0 3 3
Hoeveel exemplaren van elk product kan het bedrijf per dag maken als elke machine 8 uur beschikbaar is en maximaal benut wordt?

Ik kan er echt niet aan uit, kunnen jullie me helpen?
Alvast bedankt!

Merve
3de graad ASO - dinsdag 22 mei 2012

Antwoord

Hallo

Stel de 3 waarden die je zoekt, voor door een onbekende :
a : aantal exemplaren van product A
b : aantal exemplaren van product B
c : aantal exemplaren van product C

Iedere machine kan per dag 480 min (8 uur) produceren.
Het aantal minuten dat machine P nodig heeft om a exemplaren van product A, b exemplaren van product B en c exemplaren van product C te maken is gelijk aan :
2a + b + 5c
Stel dit gelijk aan 480 : 2a + b + 5c = 480 (maximaal benut)
Zo kun je ook voor machine Q en R een vergelijking opstellen.
Je bekomt dus 3 vergelijkingen met 3 onbekenden.

Als je de bijbehorende matrix rijcanoniek maakt, zul je zien dat de laatste rij enkel nog nullen bevat.
Je hebt dus oneindig veel oplossingen.
c kun je vrij kiezen, bv. c = 60
Je kunt dan ook a en b berekenen : a = 40 en b = 100

Of c = 10, en dus a = 140 en b = 150

Ok?


Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 mei 2012
 Re: Vraagstuk Matrix 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker