De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Groeifactor berekenen met slechts een beginwaarde en cumulatief eind totaal

Ik ben net bezig met iets uit te rekenen maar ik loop vast.

Stel je hebt een bedrijf, en we kijken over een termijn van een jaar. In de eerste maand heb je 1000 euro winst. deze winst groeit iedere maand met een bepaald percentage x.

De cumulatieve winst na 12 maanden is bv 27000 euro. Dus alle winsten per maand bij elkaar opgeteld. Hoe bereken ik dan wat de groeifactor van de winst is. De x dus, want ik weet niet het winstbedrag van de laatste maand decemeber.

Melvin
Student hbo - dinsdag 22 mei 2012

Antwoord

Hallo Melvin,

De winstbedragen vormen een meetkundige rij met startwaarde a en reden (=vermenigvuldigingsfactor) r:

a; a×r; a×r2; a×r3 enz.

Bijvoorbeeld: het eerste winstbedrag is 1000 Euro, het groeipercentage is 5%, dan geldt:

a=1000; r=1,05

Voor de som van de eerste n elementen van zo'n rij geldt de formule:

Sn = a× (1-rn)/(1-r), zie bv. nl.wikipedia.org/wiki/Meetkundige_rij

De reden r is de enige onbekende, dus deze kan je berekenen.

OK?
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 mei 2012
 Re: Groeifactor berekenen met slechts een beginwaarde en cumulatief eind totaal 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker