De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Meetkundige rij

Hallo!

Drie getallen vormen een eindige meetkundige rij. Vermeerdert men het tweede getal met 16, dan bekomt men een rekenkundige rij waarvan de som 78 is. Zoek die getallen.

:) groetjes

aureli
3de graad ASO - donderdag 26 april 2012

Antwoord

De getallen zijn voor te stellen als a, ar en ar2.
Het tweede gegeven leert dan dat a + ar + 16 + ar2 = 78.
Omdat de getallen a, ar + 16 en ar2 een RR vormen, geldt a + ar2 = 2(ar + 16) zodat
3(ar + 16) = 78 en dus ar = 10.
Het tweede getal van de MR heb je dus te pakken.
Uit a + 26 + arr = a + 26 + 10r = 78 volgt nu a + 10r = 52.
Samen met ar = 10 leidt dit tot a = 2 en r = 5.
Het ging dus over de rij 2, 10, 50
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 april 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker