De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Percentage van positieve en negatieve getallen

Hallo,

voor een stageproject ben ik bezig met een afwijkingsonderzoek.
Ik heb 3 vaste getallen: 82% , 90% , 98%. Dit zou dan dus 100% zijn.
Echter: mijn meetgegevens zijn: 81% , 88% , 99%.
Nu wil ik een percentage/(excel)formule hebben zodat ik het verschil kan berekenen.
Alvast dank!

Wouter
Leerling mbo - maandag 16 april 2012

Antwoord

Hallo Wouter,
Ik vind je vraag niet helemaal duidelijk. Wil je berekenen hoeveel de meetresultaten '81%, 88%, en 99%', afwijken van de verwachte resultaten '82%, 90%, en 98%'?
In dat geval: bereken het procentuele verschil met de formule: ('nieuw'- 'oud')/'oud'. (of als je de procenten schrijft naar decimalen (82%--0,82) wordt het (('nieuw'-'oud')/'oud')*100%

In dit geval: vergelijken 81% met 82%: (0,81-0,82)/0,82*100%=-0,0122*100%=-1,22%
Dus 81% is 1,22% lager dan 82%.
Ditzelfde kan je ook doen met de getallen 88% vs 90%, en 99% vs 98%.

Een formule voor excel zou dan zijn:
=(A1-B1)/B1
Met in cel A1 de gemeten waarde, en in B1 de verwachtte waarde.

Heb ik hiermee je vraag beantwoord?

met vriendelijke groet,
Bart

bs
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 23 april 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3