De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Factoren buiten haakjes brengen

Hallo, ik ben met oefeningen van hogervermelde soort bezig. Dit leek goed te gaan maar nu worden ze iets moeilijker - ik zie het 'trucje' niet meer en heb dringend hulp nodig om dit te leren snappen.
Zoiets als a2(b+1)-a(b+1) = a(a-1)(b+1) lukt me prima - ik zie de gemeenschappelijke term en de manier van oplossen.
Nu heb ik deze oefening:
(a+1)(b+1)+3(b+1) = (a+4)(b+1)
of:
(2a-1)(b+1)+(2a-1)(b-1) = 2b(2a-1)

Ik heb hier al een uur op zitten turen en snap niet welke methodiek hier achter zit. Enige hulp zou meer dan welkom zijn

thomas
Iets anders - vrijdag 9 maart 2012

Antwoord

Bij (a+1)(b+1)+3(b+1) staat (a+1)·iets +3·iets. Je kunt dus 'iets' buiten haakjes halen.

(a+1+3)·iets
(a+1+3)·(b+1)
(a+4)(b+1)

Idem bij (2a-1)(b+1)+(2a-1)(b-1). Je kunt (2a-1) buiten haakjes halen. Dan krijg je zoiets als:

(2a-1)(b+1)+(2a-1)(b-1)
(2a-1)(b+1+b-1)
(2a-1)·2b

Meer moet het niet zijn. Zou 't dan lukken?
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 maart 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker