De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

homothetie en verschuiving

Deze vraag bestaat uit 2 delen :

a) We beschouwen twee verschillende punten a en b. We noemen h1 en h2 de homothetieen met centra a en b en dezelfde factor k. We noemen v de verschuiving overeenstemmend met de vector (1-k)ab .
Bewijs : h(b,k)= v 'na' h(a,k)

b) We beschouwen twee homothetieen h(a,k1) en h(b,k2) . Bewijs dat voor k1.k2 = 1 de samengestelde een verschuiving is en voor k1.k2 1 een samengestelde homothetie h(c,k1.k2)
Bewijs voor dit laatste geval voor het centrum c dat 'vector'ac = (1-k2)'vector'ab / 1-k1k2

Ik weet bij geen van beide onderdelen hoe eraan te beginnen.Kunnen jullie raad geven ?

berten
3de graad ASO - zondag 12 januari 2003

Antwoord

Hoi,

Dit is een staaltje vectorrekenen...
Met de notatie uv bedoelen we vector uv (met pijltje erboven). Bedenk dat uv=v-u.

Deel (a):
h(a,k) beeldt x af op y zodat ay=k.ax. Dus: y-a=k.(x-a) of h(a,k)(x)=a+k.(x-a). En ook: h(b,k)(x)=b+k.(x-b).
We hebben dus: h(b,k)(x)-h(a,k)(x)=b+k.(x-b)-a-k.(x-a)=b-a-k.(b-a)=(1-k).(b-a)=(1-k).ab. Voor elke x hebben we dus: h(b,k)(x)=h(a,k)(x)+(1-k).ab. Dit betekent: h(b,k)=v o h(a,k).

Deel (b):
h(a,k1)(x)=a+k1.(x-a) en h(b,k2)(x)=b+k2.(x-b)

Zodat voor f = h(b,k2) o h(a,k1):
f(x)= b+k2.(a+k1.(x-a)-b)= (1-k2)b+k2.(1-k1).a+k1k2.x

Voor k1k2=1 is f(x)=d+x met d=(1-k2)b+k2.(1-k1).a. f stelt dus een verschuiving voor van x over d.

Voor k1k21, proberen we f(x) te schrijven als c+k1k2.(x-c). Je rekent na c=d/(1-k1k2) voldoet. f is dan dus een homothetie met centrum c en factor k1k2.
We moeten nog aantonen dat ac=(1-k2).ab/(1-k1k2) of dat
(1-k1k2).(c-a)=(1-k2).(b-a)
of dat d=(1-k1k2).a+(1-k2).(b-a). Je gaat na dat we d inderdaad zo gedefinieerd hebben. Hiermee is deel (b) ook bewezen.

Groetjes,
Johan
andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 13 januari 2003
 Re: homothetie en verschuiving 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker