De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Standaardafwijking

De hoeveelheid drank uit een drankautomaat is normaal verdeeld met een verwachtingswaarde van 150 ml en een standaardafwijking van 8 ml. Dit wordt gevuld in een beker van 165 ml met een standaardafwijking van 6 ml.
  1. Bereken de kans dat in de beker nog minstens 5 ml ruimte over blijft.
Oplossing: Er wordt een nieuwe stochast ingevoerd, namelijk V = inhoud lege beker - hoeveelheid drank uit de automaat.
u(V) = 165 - 150 ml.

Tot zover is alles duidelijk, maar het volgende niet helemaal: de standaard afwijking (V)= SQR (62 + 82)= 10. Het enige wat ik wel begrijp is het "+" teken. Waarom al die kwadraten? Kan iemand dit aan mij duidelijk maken? Bij voorbaat zeer veel dank.

Johan
Student hbo - dinsdag 5 april 2011

Antwoord

Op Statistiek normale verdeling kan je lezen dat het om een passingsprobleem gaat. Meer in 't algemeen geldt voor onafhankelijke stochasten Var(X + Y) = Var(X) +Var(Y). Vandaar!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 april 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3