|
|
\require{AMSmath}
Woord vormen
Hallo, men kan een woord vormen door letters te verzamelen. (willekeurige volgorde) het woord is : quick en bestaat dus uit de letters q u i c k. je mag elke keer een letter trekken.( alle letters blijven erin) de eerste keer trekt je bv een Q daarna een C daarna misschien weer een C daarna een I daarna misschien weer een C etc na hoeveel keer trekken (gemiddeld) heb je alle letters verzameld om het woord te vormen? ik dacht de eerste keer dat je trekt- is alles goed dus 5/5 kans daarna 4/5 etc maar als ik die formule hanteer met een woord van maar 2 letters kom ik op 1/2 kans. dat lijk me onlogisch.
bedankt mirko
mirko
Ouder - woensdag 23 maart 2011
Antwoord
Hallo, Mirko.
Ik vat uw probleem als volgt op:
Gegeven een woord waarin vijf verschillende letters voorkomen en geen enkele letter meer dan een keer. Trek telkens blindelings een letter uit een zak met zesentwintig verschillende letters, noteer welke letter het is, en doe het terug in de zak. Hoeveel keer moet ik trekken totdat ik alle vijf de letters van het woord een keer getrokken heb?
Dit probleem is eigenlijk hetzelfde als het volgende: Stop zesentwintig identieke kaartjes in een zak waarop de getallen 0 t/m 25 geschreven staan (elk van die getallen staat op één der kaartjes). Trek telkens blindelings een kaartje uit de zak, noteer welk getal erop staat, en doe het terug in de zak. Hoeveel keer moet ik trekken totdat ik alle getallen 0 t/m 4 een keer getrokken heb?
Je kunt dit simuleren met een pascalprogramma: (Ik doe de simulatie "oneindig vaak". Het volgnummer van de simulatie is t. In elke simulatie is a het aantal keren dat je moet trekken. De output som/t (afgedrukt op 13 posities waarvan 10 na de decimaalput) is het gemiddelde van deze uitkomsten a in de simulaties die je tot nu toe gedaan hebt.)
program vissen; type verzamelingletters = set of 0..25; var a:integer; x:0..25; vangst:verzamelingletters; t,som:real; begin som:=0; while true do begin t:=t+1; a:=0; vangst:=[]; repeat a:=a+1; x:=random(26); if x 5 then vangst:=vangst+[x] until vangst=[0,1,2,3,4]; som:=som+a; writeln(som/t:13:10) end end.
Als je dit programma runt, zie je dat de uitkomst uiteindelijk fluctueert rond 59.35 .
(Met ipv vijf resp een, twee, drie, vier worden de uitkomsten resp 26, 39, 47.64, 54.1; dat 26 klopt is eenvoudig in te zien.)

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 31 maart 2011
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2022 WisFaq - versie 3
|