De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Complexe sinusfunctie

Een voorbeeld van een examenvraagje waar ik maar niet wijs uit raak:
Definieer de komplexe sinusfunctie en werk deze uit (m.a.w als sin(x+yj) = u(x,y)+v(x,y)j, bepaal dan u(x,y) en v(x,y))

Beusel
Student universiteit - woensdag 8 januari 2003

Antwoord

we noemen je x+yj voor 't gemak even z

je kent misschien wel de gelijkheid:

eix=cosx+i.sinx met x reeel

Zo geldt ook:
eiz=cosz+i.sinz

het gaat je om een uitdrukking voor sinz

truc:
e-iz=cosz-i.sinz
combineer dit met
eiz=cosz+i.sinz :
Þ sinz=(eiz-e-iz)/2i

nu vul je voor z in: x+iy. zo krijg je:

sin(x+iy)=(ei(x+iy)-e-i(x+iy))/2i
=(eix-y-e-ix+y)/2i
=(e-y(cosx+isinx)-ey(cosx-isinx))/2i
=(cosx(e-y-ey)+isinx(e-y+ey))/2i
=(-cosx.sinhy+isinx.coshy)i
=sinx.coshy+icosx.sinhy

hieruit volgt dus je u(x,y) en v(x,y)

groeten,
martijn


mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 januari 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker