De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Afgeleide berekenen

 Dit is een reactie op vraag 62598 
Nou begin ik waarschijnlijk een echte "pain-in-the-ass" te worden, maar, hoe zou ik dan de afgeleide van de uitkomst moeten berekenen? hoe leidt je A·cos {(2p/T(t+1/4T)} · (2p/T)

want dat begrijp ik dan toch niet...
ik hoop dat je me dit nog wil uitleggen en dat ik je niet teveel stress met mijn vragen

groete

Thomas
Leerling mbo - donderdag 3 juni 2010

Antwoord

Eerst even terug naar je eerdere vraag.
Als je wat achter de sin staat uitwerkt, krijg je (2p/T)t + 1/2p
en dit stukje moet je nu zien als het gedeelte bx + c uit je eerste vraag.
Dat er x staat in plaats van t is natuurlijk onbelangrijk. De grote T is trouwens een vast getal.
De afgeleide van u = A.sin(bt + c) is gelijk aan A.b.cos(bt + c).
Door b te vervangen door 2p/T en c door 1/2pT krijg je het gezochte resultaat.
Nu naar je tweede vraag. De afgeleide van u = A.cos(bt + c) is gelijk aan
u' = -A.b.sin(bt + c)
Hierin zijn b en c gelijk aan hetgeen je al in het eerste antwoord zag.
A is in dit geval gelijk aan A.2p/T of 2pA/T.
Nu gewoon wat vervangingen toepassen en dan zou je er moeten zijn.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 juni 2010
 Re: Re: Re: Afgeleide berekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3