De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Splitsen in partieel breuken

Beste

Stel je hebt de volgorde functie:
f(x)=(x4–x2+1)/(x5+2x3+x)

Je moet deze splitsen in partieel breuken. Bestaat er een goede/betere manier dan gewoonweg nulpunten zoeken ervan?
Dank

A
Student universiteit België - zaterdag 2 januari 2010

Antwoord

Beste Ali,

Tenzij je een speciaal geval hebt waar het eenvoudig met wat 'trucjes' kan, zit je toch met de algemene methode en moet je de noemer ontbinden in factoren. Dat kan door de nulpunten te zoeken, maar ontbinden lijkt me hier toch vrij eenvoudig:

x5+2x3+x = x(x4+2x2+1) = x(x2+1)2

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 2 januari 2010
 Re: Splitsen in partieel breuken 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3