De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De afgeleide functie

Ik probeer de afgeleide functie een beetje uit te pluizen maar ik loop vast en ben er nogal kwaad om omdat het (volgens mij dan) onlogisch is.

Y1 = 2x2
Y2 = Y1(x+0,001)
Y3 = (Y2-Y1)/0,001

Als x=3 dan:

Y1 = 2(3)2 = 18
Y2 = 18(3+0,001) = 18*3,001 = 54,018
Y3 = (54,018-18)/0,001
= 36018

Op het oog al onmogelijk, maar ook in de tabel op mijn rekenmachine zie ik er nogal wat anders uitkomen. Wat doe ik fout?

Bart K
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 december 2002

Antwoord

Voor het tweede deel geldt:
Voor x=3
y1=2·32=18
y2=2(3+0,001)2=2·9,006001=18,012002
Y3=(18,012002-1)/0,001=0,012002/0,001=12,002

Dus bedenk dat de het gebruik van Y2=Y1(x+1) nogal verwarrend is. Er staat met Y1=3x2 zoiets als Y2=3(x+1)2.
Hopelijk is het duidelijk...

P.S.
Op de CASIO werkt dit niet!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 22 december 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3