De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fourier coëfficiënten berekenen

Hoi wisfaq,

Gegeven een continue functie f:S-C.Met S de eenheidscirkel en C de complexe getallen.We hebben een vast gekozen parameter h0, en een functie gedefinieerd door

(G_h(f))(x):= (1/2*h)INT[f(x)]dx, de integraal loopt van x-h tot x+h.

De integratiegrenzen zijn modulo 2*pi.

Ik wil graag aantonen dat (G_h)(f) continu is op S en ik wil de Fouriercoëfficiënten van (G_h)(f) uitdrukken in termen van de Fouriercoëff'n van f.

1.Voor het gemak schrijf ik G als ik (G_h)(f) bedoel.
Ik begrijp niet hoe ik moet aantonen dat G continu is.Moet ik een speciale stelling gebruiken?

2.De Fouriercoëff'n van f zijn

a_n=(1/L)INT[f(x)*e^(-2pi*inx/L)]dx, integraal van a tot b.
Ik begrijp niet wat ik hier voor interval [a,b] moet nemen en daardoor weet ik ook niet wat L is, L=b-a.

Als ik eenmaal a_n heb gevonden dan kan ik schrijven

f(x)=SOM[a_n*e^(2pi*inx/L)] (som van -oneindig tot oneindig).

Vervolgens moet ik dit substitueren in de uitdrukking voor G, en vervolgens moet ik de Fouriercoëff'n van G bepalen.Is dit allemaal juist of is er een andere betere manier?

Groeten,

Viky

viky
Student hbo - maandag 27 juli 2009

Antwoord

1. Als niets helpt kun je altijd terugvallen op de definitie. Analyseer het verschil G(x)-G(y) maar eens; je zult zien dat de absolute waarde kleiner dan of gelijk is aan (M/h)|x-y|, waarbij M het maximum van |f(x)| is.
2. Aan de 2p in de e-macht te zien moet je L=1 hebben (en a=0 en b=1) omdat, blijkbaar, de cirkel met e2pix geparametrizeert wordt.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 3 augustus 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3