De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Breukspitsen met een 3e macht

 Dit is een reactie op vraag 59598 
Geachte mevrouw Anneke. De opgaven zijn correct overgenomen uit "Wiskunde voor het hoger onderwijs deel 1.,
geschreven: R.van Asselt, Dr.R.B.J.Pijlgroms,Drs.W.V.Smeets, Ir. J.L.Walter Ir.G.van der Zee en Ir.H.Zoete; een hele dure waslijst dus! De oefeningen staan op blz. 382. Het enige wat ik niet vermeldde, was dat zeze opgaven ook nog geprimitiveerd moeten worden. Toch wil ik de 1ste opgave maar laten rusten en alleen de tweede opgave bekijken. Het was mijn
"typefout"van die x=u-5. Inderdaad is x=u-1. Mijn probleem blijft echter die(x+1)3. Ik vind geen enkel voorbeeld in de leerboeken, nog in de voorbeelden van Wisfaq gerellateerde websites, waar zo'n situatie zich voordoet. Voorlopig zie ik het als volgt:
(x-4)/(x+1)3 = 1/(x+1)2 -5/(x+1)3 = A/(x+1)+ B/(x+1)2
+ ??? Is hier verder nog een oplossing voor of houdt breuksplitsen het hiermede voor gezien? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies.

Johan
Student hbo - zondag 14 juni 2009

Antwoord

dag Johan,

Met mijn opmerking over het niet correct zijn van de opgave, bedoelde ik, dat jouw uitwerking niet correct is.
Nogmaals: je hebt bij de tweede opgave geen A en B meer nodig, omdat de uitkomst al juist in de gewenste vorm staat, namelijk een som van 'eenvoudige' breuken.
Over het primitiveren van 1/x3 de volgende tip:
Je kunt 1/x3 schrijven als x-3
Weet je hoe je in het algemeen de functie xn primitiveert?
Vul in die formule voor n de waarde -3 in, en je bent er.
succes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 14 juni 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3