De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Driehoek en bissectrice

In driehoek ABC is BD bissectrice. D ligt op AC,zó dat
AD = BD + BC. Verder is hoek B = 80 graden.
Gevraagd: hoe groot is hoek C.
Ik heb al een en ander geprobeerd, maar kom er niet uit.
Hopelijk kunt U mij op weg helpen. Alvast bedankt !

J. Vri
Iets anders - maandag 18 mei 2009

Antwoord

Ga voor het gemak uit van B(0,0), A(a,0), C(cos(80),sin(80)).
Het punt D is enerzijds gelijk aan $\lambda$(cos(40),sin(40)) voor zekere $\lambda$,
en anderzijds gelijk aan (a,0) + $\mu$(cos(80)-a, sin(80)) voor zekere $\mu$.
Dus $\lambda$cos(40) = a + $\mu$(cos(80)-a), en
ook $\lambda$sin(40) = $\mu$sin(80) = 2$\mu$sin(40)cos(40).
Uit de tweede vergelijking volgt $\lambda$ = 2$\mu$cos(40), en als je dat substitueert in de eerste krijg je
2$\mu$cos2(40) = a + $\mu$(cos(80)-a) = a + $\mu$(2cos2(40)-1-a) dus $\mu$ = a/(1+a).
Uit AD=BD+BC volgt verder
$\mu$√((cos(80)-a)2 + sin2(80)) = $\lambda$ + 1 = 2$\mu$cos(40) + 1.
Substitueer in deze laatste vergelijking $\mu$ = a/(1+a) en bereken daarna a. (Dit kun je doen door proberen met behulp van de rekenmachine.)
Beschouw nu de rechthoekige driehoek ACC', waarbij C' het voetpunt is van de loodlijn uit C op de x-as.
Dan kun je de hoek $\alpha$ in A uitrekenen met behulp van
tan($\alpha$) = CC'/AC' = sin(80)/(a-cos(80)).
Tot slot vind je de hoek $\gamma$ in C door $\gamma$ = 180 - $\alpha$ - 80.
(Je kunt dit probleem ook oplossen door in een paar driehoeken de cosinusregel toe te passen.)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 20 mei 2009
 Re: Driehoek en bissectrice 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3